Tips till dig som ska bygga en altan

Att bygga en altan är en rolig och givande hobby. Men det kan också vara kostsamt och tidskrävande. Därför har vi samlat ihop några tips för dig som vill bygga en altan på ett smartare och billigare sätt.

1. Tänk på storleken på din altan. En mindre är oftast billigare att bygga och underhålla.

2. Välj en robust material som tål väder och vind. Trä är ett bra val i alla lägen.

3. Undvik onödiga detaljer och konstruktioner. En enkel och funktionell är ofta det bästa och billigaste alternativet.

4. Var noggrann med planeringen av din altan. Ju mer du planerar i förväg, desto mindre kommer det att kosta i slutändan.

5. Jämför priser på olika byggvaror och tjänster. Du kan ofta spara mycket pengar genom att shoppa runt lite.

6. Om du är osäker på något, be en kompis eller familjemedlem hjälpa dig. Det är alltid billigare att göra saker tillsammans.

7. Handla byggvaror på nätet. Det är oftast både billigare och enklare än att gå till en byggbutik.

8. Om du inte känner dig helt redo för att bygga den själv kan det vara en idé att anlita en professionell hantverkare. Men jämför priser innan du bestämmer dig, så att du inte betalar för mycket.

9. Tänk på skatteregler och andra avgifter när du planerar ditt bygge. Du vill inte få en oväntad räkning när allt är klart.

10. Håll koll på din budget och försök att inte spendera mer pengar än du har. Bygga en altan är kul, men det ska inte göra dig fattig.

Innan du börjar kan det alltid vara bra att ta reda på om du behöver bygglov men det behöver du inte för det mesta, det är bara om du bor i ett hus som är K-märkt. Ett stort lycka till med detta// Micke i Eskilstuna